skip to Main Content

PISA Talk: Als een jonge ouder overlijdt

Tijd13/10/2022 LocatieStichting Inloophuis Pisa, Draafsingel 59

Als een jonge ouder overlijdt – hoe om te gaan met je kind.

“Zal opa ook door het toilet gespoeld worden net als de goudvis?”
Waarom we eerlijk met kinderen over de dood moeten praten en het niet aan hun verbeelding moeten overlaten.

Op donderdag 13 oktober is er een PISA Talk met Richard Hattink over kinderen en de dood in het gezin. De inloop is vanaf 19.30, de bijeenkomst start om 20.00 uur.

Veel ouders willen elk besef van de dood bij hun kinderen weghouden. Maar de meeste kinderen kennen de dood al en komen er dagelijks mee in aanraking, bijvoorbeeld in films en boeken, maar ook in de echte wereld. Zelfs als een kind een dode vogel op straat ziet, komt het in aanraking met de realiteit van de dood. Het is dus niet mogelijk om onze kinderen ertegen te beschermen. Als volwassenen niet openlijk met hun kinderen over de dood praten, kunnen onbedoeld beelden ontstaan die gepaard kunnen gaan met grote angsten.

Voorbeeld: De vierjarige Marco vroeg zijn moeder hoe opa door de wc-pot kon worden gespoeld en of hij daarvoor in kleine stukjes moest worden gesneden. Het kind leed onder grote angst en vrees.
Deze vraag mag niet zomaar aan de kant worden geschoven. Navraag bracht aan het licht: de goudvis die een paar weken geleden was gestorven, was via het toilet weggespoeld. De jongen had nu de overleden grootvader gelijkgesteld met de goudvis (beiden waren gestorven) en dacht nu dat het toilet de gebruikelijke plaats is om overleden mensen “op te ruimen”.

Verlieswetenschapper en begrafenisondernemer Richard Hattink doet verslag van zijn dagelijkse werk en hoe het mogelijk kan zijn om met jonge kinderen spelenderwijs een benadering te vinden voor de thema’s verlies en dood. Tijdens de bijeenkomst is er ook ruimte om vragen te stellen.

Deze PISA Talks: Open Over Kanker is voor (groot-)ouders en anderen die te maken hebben met de dood en jonge kinderen. Aanmelden voor Open Over Kanker kan door te bellen naar 0229-758531 of je hier aan te melden. Deelname kost € 5,-, incl koffie en thee.

Back To Top