skip to Main Content
met pisa wandelen in hoorn

PISA Thema-wandeling: Historisch Hoorn

Tijd14/07/2022 LocatieStichting Inloophuis Pisa, Draafsingel 59

Wat is het?
Een betrekkelijk korte wandeling vanaf PISA (of een ander startpunt) naar een mooi historisch punt in de binnenstad van Hoorn. De wandeling met uitleg duurt ongeveer 1 uur.

Het is een ontspannen manier om samen bezig te zijn, waar rekening wordt gehouden met de gevolgen van de ziekte, maar de kanker toch niet op de voorgrond hoeft te staan.

We beginnen bij PISA met een hapje en een drankje, daarna start de wandeling, in het kleine groepje houden we rekening met elkaar. Aangekomen op de historische plek kun je rustig zitten en luisteren naar de verhalen van Peter van der Baan (kleine foto). Na de uitleg wandel je weer terug naar PISA, of de wegen scheiden daar, net wat je prettig vindt.

Hoorn van de negentiende eeuw
Al eeuwen lang probeerde Hoorn zo goed als mogelijk voor zijn bedelaars en weeskinderen te zorgen. Aan het begin van de negentiende eeuw kwam hier een abrupt einde aan. Van koning Willem I moesten zij voortaan naar de Koloniën van Weldadigheid in de barre en afgelegen provincies Drenthe en Overijssel. Het slaperige stadje aan de Zuiderzee kwam in verzet. Hoe is dit afgelopen?

Ook konden de inwoners van de oude VOC-stad verschillende vormen van onderwijs volgen. De gemeente verwelkomde in 1866 dan ook met veel bravoure de Hogere Burger School (HBS), speciaal opgericht voor jongens van goede komaf. Maar de start van de nieuwe school was erg moeizaam. Veel problemen moesten worden overwonnen. Werd de HBS uiteindelijk toch een succes of bleef het sappelen met deze nieuwe vorm van onderwijs?

Programma
Oproer om de Hoornse weeskinderen
Donderdag 14 juli 2022 van 10.00 tot maximaal 11.30 wandelen vanaf PISA

De moeizame start van de Hoornse HBS
Donderdag 11 augustus 2022 van 10.00 tot maximaal 11.30 wandelen vanaf PISA

Een bezoek aan het Hoornse bedelaarsgesticht
Donderdag 8 september 2022 van 10.00 tot maximaal 11.30 wandelen vanaf het Oostereiland

Informatie
De wandelingen worden begeleid door Peter van der Baan, lid van Vereniging Oud Hoorn, samen met een gastvrouw of -heer van PISA.
De wandeling kost € 5.-, je kunt je per keer inschrijven voor de thema-wandeling, of reserveren voor de hele serie.
Aanmelden voor deze wandeling kun je door te bellen naar 0229-758531, een mailtje te sturen naar administratie@inloophuispisa.nl, of via deze link.

 

Back To Top